Świątecznie słodkości – Tiramisu

Świątecznie słodkości – Tiramisu

Tiramisu – z cyklu Tarocistka też człowiek. 

Skoro nadchodzą Święta, chciałam się podzielić moimi przepisami na pyszne słodkości. Zapewniam, będzie czym podjąć gości. 🙂 W takim „zabieganym” okresie, warto wykorzystać przepisy, które nie są pracochłonne, za to pyszne i efektowne.

Oto przepis na tiramisu, który dostałam kilka lat temu. Teraz to jedno z moich sztandarowych ciast na urodziny i nie tylko, to także świetne ciasto świąteczne. Swego czasu piekłam je tak często, że nie potrafiłam się nim już cieszyć. Po dłuższej przerwie, wraca jednak do łask. Jest naprawdę pyszne i nie zajmuje wiele czasu. Przepis na biszkopt, to jeden z takich, który zawsze wychodzi.
Przepis na okrągłą tortownicę 26 cm – tak upieczone ciasto wygląda dosłownie jak tort.

Składniki:

6 jajek
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki krupczatki
2 serki Mascarpone po 250 gram każdy
500 ml śmietany 30% lub 36%
Likier migdałowy Amaretto
Kawa
Kakao (lub tarta czekolada)

Opis wykonania:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, dodać ½ porcji cukru i ubić na sztywno.
Żółtka ubić z drugą połową cukru i dodać do piany z białek (mieszać ręcznie).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypywać porcjami do piany (mieszać ręcznie).
Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze około 170 stopni w nagrzanym piekarniku (biszkopt według tego przepisu naprawdę zawsze wychodzi).

Po upieczeniu i przestygnięciu przekroić biszkopt na dwie warstwy (najlepiej się przekraja gdy jeszcze całkiem nie wystygł). Zrobić mocną kawę (najlepiej espresso lub rozpuszczalną) i dodać około 50 ml likieru Amaretto (może być każdy inny alkohol). Nasączyć obie części biszkopta (dobrze by biszkopt był dość mocno nasączony).

Ubić śmietanę na sztywno, w czasie miksowania dodać cukier waniliowy (można dodać fix do śmietan żeby śmietana się lepiej ubiła, 2 torebeczki na 500 ml śmietany), śmietana musi być schłodzona. Po ubiciu dodać 2 serki Mascarpone i wymieszać ręcznie. Częścią masy (mniej więcej połową) przełożyć biszkopt. Resztę masy rozsmarować grubo po wierzchu i bokach biszkopta. Na koniec obficie posypać kakao przez sitko. Jako alternatywa – można posypać startą gorzką czekoladą. Świetnie uzupełnia kawowo – migdałowy smak.

Mówię Wam, palce lizać (wcale się nie chwaląc).

Smacznego. 🙂

Świątecznie słodkości - Tiramisu

Zbliża się kalendarzowy nowy rok, zachęcam do przeczytania postu „Twój rok numerologiczny”.

Warto przeczytać

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *