Pomysł na Świąteczny sernik – Złota Rosa.

Pomysł na Świąteczny sernik - Złota Rosa.

Pomysł na Świąteczny sernik – Złota Rosa.

 

Jeśli nie masz pomysłu na szybkie świąteczne ciasto, chciałam się podzielić bardzo łatwym i szybkim przepisem na sernik. Zapewniam, będzie czym podjąć gości.
Genialny przepis na elegancki, bardzo pyszny i nie pracochłonny sernik. Uwielbiam ciasta, które są pyszne, pięknie wyglądają ale nie są bardzo czasochłonne. Ja będę piekła ten sernik dzisiaj, więc nadal masz czas. 🙂

 

Przepis na okrągłą tortownicę 26 cm.

 

Składniki na ciasto spodnie:

 

1 szklanka mąki tortowej (przesiać)
3 łyżki cukru
3 żółtka (białka potrzebne będą do ubicia piany na koniec)
1/2 kostka margaryny (twardej „Zwykła” lub „Palma”)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z wyżej wymienionych składników, ugnieść ciasto i rozłożyć na blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Można też wyłożyć formę papierem do pieczenia, są takie specjalne do okrągłych tortownic.

Składniki na masę serową:

 

1 wiaderko (1 kg) serka śmietankowego „Delfiko” (lub innego w wiaderku)
2 budynie śmietankowe (najlepiej bez cukru)
1 szklanka cukru (1/2 szklanki do masy, 1/2 szklanki do ubicia białek)
3 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju (to dzięki niemu na piance wyjdą kropelki rosy)
2 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

 

Do naczynia wrzucić ser, 2 budynie, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 cukier waniliowy. Zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec wlać olej i mleko i dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto wylać na blachę (UWAGA: masa serowa będzie rzadka – taka właśnie ma być). Piec około 45 minut, w temperaturze około 200 stopni. Z uwagi, że piekę zawsze ciasta w tortownicy, zawsze daję odrobinę niższą temperaturę i piekę także odrobinę dłużej. Oczywiście to zależy także od piekarnika.
Chwilę przed upływem czasu, z białek pozostałych z ciasta spodniego, ubić pianę dodając 1/2 szklanki cukru pozostałego z masy serowej i ubić na sztywno. Kiedy ciasto jest upieczone, wyłożyć pianę na wierzch sernika i piec jeszcze około 10-12 minut. Przez te 12 minut należy ciasto cały czas obserwować. Jeśli piana na górze sernika zbyt mocno się spiecze, po ostygnięciu nie wyjdą „kropelki rosy”.
Tak wygląda przepis który kiedyś dostałam. Jeśli chcecie by ciasto było wyższe, lub pieczecie w większej, prostokątnej formie, należy dać 1,5 kilograma sera (czyli jedno duże śmietankowe, i jedno małe waniliowe. Zamiast 2-ch budyni, należy dać 3.
Jeśli akurat mam w domu, daję także do masy serowej olejek śmietankowy do ciast, ale nie jest to konieczne.
Smacznego.

 

Zapraszam do przeczytania innego przepisu na „Świąteczne słodkości – Tiramisu„. Ten biszkopt zawsze wychodzi. 🙂

Warto przeczytać

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *